Hier hebben ze het begrepen

Steven en ik liepen afgelopen zondag door de duinen om te reflecteren op onze samenwerking en te kijken naar de toekomst. 2017 wordt een heel interessant jaar voor Sunny Games, maar daarover later meer. Iets anders wat centraal stond is waarom we samenwerking nou eigenlijk zo belangrijk vinden.

Samenwerken levert nieuwe energie op

We leven in een wereld waarin de overheersende gedachte is dat competitie het beste in mensen naar boven haalt. Sporten hebben winnaars en verliezers. De schappen in de supermarkten wisselen continu met nog “betere” producten. Er zijn openbare aanbestedingen waarmee concessies kunnen worden gewonnen, zodat er zo optimaal mogelijk van het spoor gebruik gemaakt wordt.

Het is een duidelijk systeem dat resultaten oplevert. Kijk naar de wereld om je heen en je ziet wat we met zijn allen tegen elkaar hebben weten te bereiken. Maar je moet zo hard werken voor altijd maar beter, sneller, goedkoper. Wat zou er gebeuren als je met elkaar gaat kijken naar hoe je het beste resultaat kan bereiken?

Ontmoet Jesse

Steven heeft een heel leuk zoontje, Jesse. Jesse heeft vuurrood haar en ik ken geen ander kind dat zo veel lacht als hij. Maar hij heeft ook direct na zijn geboorte epilepsie gekregen en zal voor de rest van zijn leven gehandicapt zijn. Er zijn weinig kinderen met dezelfde uitdagingen als Jesse en hij heeft echt heel veel zorg nodig.

Het Nederlandse zorgsysteem is ook gebaseerd op competitie. Elk jaar mogen we weer kiezen uit een lijst van aanbieders die op onduidelijke punten van elkaar verschillen, maar die allemaal het basispakket aanbieden (zie confusopoly). Natuurlijk mag er voor Jesse gewisseld worden van zorgverzekeraar, maar dan moeten allemaal spullen die specifiek voor hem zijn aangeschaft, worden ingeleverd bij de oude zorgverzekeraar en weer worden verschaft door de nieuwe zorgverzekeraar. Gaat daar geen energie verloren?

Klas op Wielen

Sinds een jaar zit Jesse op school, namelijk bij de Klas op Wielen. Dit is een klas voor gehandicapte kinderen, op een normale basisschool. De pauzes zijn gelijktijdig, waarbij de kinderen uit de Klas op Wielen samen spelen met de rest van de school.

Maar het gaat verder, want de school neemt de leiding bij het regelen van de zorg van de kinderen. Ze plaatsen wethouders, zorgverzekeraars, ouders en andere partijen bij elkaar aan tafel met één boodschap: Dit kind is belangrijk en het maakt niet uit wie het doet, maar er gaat voor dit kind gezorgd worden. En zo helpt de school om de zorg voor de kinderen te regelen.

Alle energie in dezelfde richting. Geen strijd, maar samenwerking. Zo kan het dus ook. En dat allemaal omdat iemand kiest voor de kracht van samenwerking.

Samen

Wij willen meer van deze ‘samen-wereld’. Onze spellen helpen om mensen de kracht van samenwerking te laten ervaren. En het lukt steeds beter om deze kracht ook in te zetten bij het organiseren van onze evenementen en alle andere activiteiten van Sunny Games. Tijdens de feestdagen, wanneer samenzijn iets is wat iedereen doet, krijg je ook zelf de kans om dat te doen. Dus geef iemand een compliment, leg een hand op een schouder laat weten hoe erg je het lekkere eten op prijs stelt (dat is er eentje voor mij zelf, maar dat is een verhaal voor een andere keer).

Ken je ook een verhaal over een plek waar samenwerking echt werkt en tot betere resultaten leidt? Deel het met ons in een reactie!

7 reacties op “Hier hebben ze het begrepen”

  1. Beste Sunny Games,

    Iedere keer wordt ik weer blij hoe jullie aan de weg timmeren. Vijf of zes jaar geleden kwam ik met jullie in contact omdat studenten van mij een spel hadden ontwikkeld en ik op zoek was naar advies. Dat hebben jullie met mij gedeeld. Jullie begrijpen dat ik dat jaar meteen met Sinterklaas een Sunny Games spel voor mijn kinderen gekocht heb en het jaar daarop ook. Ondertussen vliegen de jaren voorbij en is het contact gebleven door de mails die ik ontvang.
    Fantastisch dat jullie dit verhaal hebben gedeeld en ons uitnodigen om te delen.
    Momenteel geef ik les in de Master Healthy Ageing aan de Hanze Hogeschool in Groningen. De manier waarop wij graag les willen geven is door de studenten continu bij elkaar te zetten en met elkaar ervaringen en kennis te laten delen; zodat dit exponentieel kan groeien. Alle studenten zijn bezig om vanuit het concept healthy ageing en positieve gezondheid te werken aan een innovatie binnen een context in de maatschappij (zoals scholen, gemeentes, verzorgings tehuizen, jeugdzorg, revalidatie centra, de vrijwillige brandweer, humanitas enz). De Master is pas sinds September begonnen, maar ik zie nu al hoe het delen en samenwerken zijn vruchten afwerpt. Studenten en docenten komen in beweging, werkgevers en de gemeenschap worden uitgenodigd in het onderwijs mee te delen. Vanuit mijn perspectief bekeken zie ik een open gemeenschap ontstaan waarin delen het verbindende middel is.
    Graag nodig ik jullie uit om je ervaringen met ons te delen.
    Fijn feestdagen toegewenst en een mooi 2017.

  2. Hans Nusink schreef:

    Out of the box denken. In een ander systeem, werken, leven, denken. Ik en verschillende plekken waar dat, met vallen en opstaan, net als Jesse, gebeurd. Met stevige confrontaties,onbegrip, luisteren en toch bij elkaar blijven en met elkaar verder. Soms zit ik daar met kromme tenen, soms vervuld van blijdschap en ontroering. Op naar een nadere wereld vanuit deze kernen. Welke? Wil je het weten. Geef een seintje en ik stuur enkele website-links. Dat is toch ook van deze tijd ook

  3. Hans Nusink schreef:

    Zie ook de links van de organisaties die ik hierboven noen:
    koningshart.nl Mannen voor jongens. Jongens in de puberteit een hand geven op weg naar een volwassen man zijn.
    michaelshof.nl Permacultuur/ecologische collectieve tuin op oost Wieringen (kop van Noord-Holand)
    ecodorpennetwerk.nl samenwerkingsverband ecodorpen initiatieven in NL.

  4. Nico Pierik schreef:

    Wat voor mij nog steeds een bron van inspiratie is, is de basisschool De Ontdekkingsreis in Doorn. Waar ze prachtige schoolafspraken hebben, die zelfstandigheid van elke kind en de samenwerking tussen de kinderen bevorderen. http://www.deontdekkingsreis.nl/

    • Max Hirschel schreef:

      Hallo Nico (sorry, ik had door kerst blijkbaar je reactie gemist), Ik ben zelf opgegroeid in het dorp naast Doorn en dit is natuurlijk helemaal nieuw voor me 🙂 Het ziet er inderdaad leuk en toegankelijk uit. Misschien dat wij daar in de toekomst ook inspiratie uit kunnen halen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *