Voor wie

 

Thuis

De spellen van Sunny Games zijn stuk voor stuk gezellige spellen die heel geschikt zijn om thuis te spelen. Het leuke van coöperatieve spellen is, dat kinderen van verschillende leeftijden heel plezierig samen kunnen spelen. Ook het bekende dilemma tussen (groot)ouders en kinderen, ‘zal ik het kind laten winnen’ wordt in samenwerkingsspellen opgelost. Je wint of verliest samen! Elk kind kan meedoen op zijn of haar niveau. Bij de meeste spellen is een kind ook geen ‘spelbreker’ als hij of zij halverwege uit het spel stapt, de uitdaging zit immers in het spel en niet in het verslaan van de andere spelers. Voor kinderen die ‘niet tegen hun verlies kunnen’ helpt het spelen van onze spellen enorm. Gedeelde smart is halve smart!

Veel spellen van Sunny Games hebben korte beurten waardoor je makkelijk met een flink aantal kinderen kan spelen. Topper is Ogen van de Jungle, met 12 spelers een leuke invulling voor een verjaarsfeestje. Voor jongere kinderen zijn Max de Kat, Waar Woon Jij?, ZooMemo en De Geheime Gang de beste keuze, allemaal geschikt tot 8 spelers. Voor al onze spellen geldt, dat tijdens het spelen een positieve houding ontstaat doordat alle gezinsleden hetzelfde doel hebben. Dit kan bijdragen aan een goede sfeer in huis. En als we samen winnen, vieren we dat ook met z’n allen!

Een onverwacht voordeel van onze spellen is, dat een kind er  ook in z’n eentje veel lol aan kan beleven. Doordat de uitdaging in het spel zit, is het zonder medespelers net zo spannend! Samen spelen blijft natuurlijk wel het gezelligst.

Als laatste noemen we het bedenken van eigen spelregels, iets dat veel kinderen graag doen. Bij competitiespellen wordt een spel hierdoor vaak ‘oneerlijk’. Bij coöperatieve spellen maken eigen regels het misschien makkelijker of moeilijker om het spel te winnen, maar als de spelers daar samen voor kiezen is dat prima! Eigen spelregels kunnen op deze manier een leuke extra dimensie aan het spel geven. Hebben jullie een super leuke variant uitgedokterd, laat het ons weten dan vermelden wij deze graag op onze website!!!

 

Op school

Veel scholen gebruiken de spellen van Sunny Games. In coöperatieve spellen voelen kinderen zich meestal veiliger dan in competitiespellen. Door de positieve sfeer tijdens het spel is het voor de kinderen makkelijker om zichzelf te laten zien en hun persoonlijke kwaliteiten in te zetten. Er is meestal veel overleg nodig. Zo worden spelenderwijs vaardigheden geoefend als je mening onderbouwen en naar elkaar luisteren. Dit alles zonder dat er een expliciete ‘educatieve’ inhoud nodig is.

Het Kracht van 8 kaartspel werd in eerste instantie ontwikkeld voor gebruik op basisscholen. De kaarten in dit spel dragen thema’s als “Ik ben mezelf” en “Samenwerken en elkaar helpen”. 8 verschillende spellen ondersteunen kinderen van verschillende leeftijden op een speelse manier in hun sociale en emotionele ontwikkeling. De afgebeelde alledaagse situaties zijn een goede aanleiding voor een gesprek tussen kinderen en de volwassenen om hen heen. In de praktijk wordt dit spel daarom ook veel gebruikt door therapeuten én enthousiaste ouders!

Op het gebied van educatie en pedagogiek werkt Sunny Games nauw samen met Earth Games. Earth Games is onderwijsleverancier van onze spellen en adviseert bij het vertalen en ontwikkelen van nieuwe spellen. Zie ook de pagina Over ons.

 

Therapeuten

Veel kindercoaches en -therapeuten werken graag met coöperatieve spellen. Korte spellen zoals Max de kat, ZooMemo en Stop de Stropers kunnen een prettig begin zijn van een therapiesessie. Er hoeft nog niet ‘gewerkt’ te worden en op een speelse manier ontstaat er een contact tussen kind en coach dat erop gericht is sámen ergens te komen. De fantasiespellen Parado, Prinses, Ogen van de Jungle en UFO zijn een prima hulpmiddel om een inkijkje te krijgen in de innerlijke belevingswereld van het kind. Als het gaat om de sociaal-emotionele ontwikkeling dan is het Kracht van 8 kaartspel een waardevol hulpmiddel.

Ook voor coaches en therapeuten is de website van onze samenwerkingspartner Earth Games een interessante bron van informatie en ideeën.

 

Praktijkervaringen

“Al jaren ben ik fan van coöperatieve spellen en zet ik ze in, bij mijn eigen kinderen, in mijn praktijk als kindercoach en als leidster in de kinderopvang. De kinderen weten het nu al, als ze me zien aankomen, wanneer ik kom invallen. Ik ben de juf van die leuke spellen die ik meeneem van thuis. Steevast hoor ik: ‘juf, juf, heb je weer die spelletjes mee?’ Nu zijn ZooMemo en Parado erg in trek. En wel bij de BSO 8+. Wie had gedacht dat ik daar de meeste lol heb met de spellen voor de jongste kinderen?!
Vooral bij ZooMemo is het erg leuk om het verhaal spannend te vertellen. Zo neem ik de kinderen mee in het spel en wordt het leuk om te gaan spelen en vooral te gaan samenwerken. Iedereen heeft het doel voor ogen: de kleine dieren bij hun ouders terugbrengen voordat de directeur er achter komt dat ze vrij rondlopen. De kinderen wijzen elkaar op kaartjes die zij onthouden hebben, gunnen elkaar een duo van kaartjes en vaak hoor ik: ‘Ah, schattig’, als ze de plaatjes van de jonge dieren zien. We zijn samen blij als we winnen, we zijn samen teleurgesteld en willen het liefst meteen nog een keer spelen om het dit keer wél voor elkaar te krijgen de dieren op tijd terug te brengen bij hun bezorgde ouders.” – Astrid Lammers, Heerhugowaard

Graag horen we ook van jou hoe en waarom je de spellen van Sunny Games gebruikt. Deze ervaringen vermelden we dan hier!

 

Wederverkopers

Voor de verspreiding van onze spellen werken we samen met diverse speciaalzaken en andere wederverkopers die coöperatieve spellen een warm hart toedragen. Meestal levert Sunny Games een startvoorraad met flink wat promotiematerialen; vervolgleveringen worden doorgaans verzorgd door onze distributeur Boosterbox. Een overzicht van inkoopsprijzen en levervoorwaarden is op aanvraag beschikbaar.