Missie, Mens en Milieu

MMM (in het Engels: PPP) is één van de uitgangspunten van Sunny Games vanaf de oprichting. We hebben grote ambities om de wereld te veranderen. Alles wat we doen is gebaseerd op samenwerking, uiteraard onze spellen zelf (Missie) maar ook de manier waarop we ze maken (Mens en Milieu). In 2028 wil ons bedrijf leidend zijn op deze drie gebieden. Onze visie en langetermijndoelen vind je in ons beleidsdocument
Sunny Games and a Sustainable Future”.

Hieronder beschrijven we waar we nu staan. Het zal niet compleet zijn; we weten dat we veel meer doen dan we zomaar kunnen opschrijven. Aangezien verantwoord ondernemen deel is van de oorsprong van Sunny Games, worden er op heel veel niveaus en werkgebieden duurzame keuzes gemaakt.

Idealiter zouden we een totaaloverzicht willen maken van de MMM impact van ons bedrijf. Omdat we een klein bedrijf zijn, is het op dit moment niet reëel om hier veel middelen voor in te zetten. Onze absolute impact is ook nog vrij klein. Maar als we verbeteringen kunnen aanbrengen die in de toekomst opgeschaald kunnen worden, dan willen we deze kansen nu al grijpen.

 

Missie

We geloven dat samenwerking leidt tot meer dan de som van de delen. We geven mensen deze ervaring door het spelen van onze spellen.

Dit is het gebied waar we de belangrijkste impact willen maken. Onze spellen geven een positieve impuls aan de mensheid. Door het spelen van coöperatieve spellen zul je ontdekken dat samenwerking een sleutelelement is voor maatschappelijke groei.

Ook onze manier van onderhandelen is coöperatief en kan zo’n impuls genereren. We streven naar win-win-win. Dit gaat verder dan het vrij bekende win-win principe.

We zijn lid van het wereldwijde coöperatieve bedrijfsnetwerk COMMON. Bezoek www.common.is voor meer informatie hierover.

 

Mensen

Doordat de volledige productieketen Europees is, zijn de arbeidsomstandigheden altijd gebaseerd op gezonde, veilige standaarden. Dit kan anders worden als we buiten Europa willen gaan produceren, daarbij zullen we waar mogelijk de Europese standaarden handhaven.

 

Milieu: Energie

We streven naar CO2-neutrale productie. Productieprocessen zijn nu al ultramodern en energiezuinig.

We houden de transportafstanden voor onze spellen laag. De meeste spellen worden in Nederland gemaakt, centraal gelegen voor onze belangrijkste afnemers. In sommige gevallen kiezen we voor lokale productie: onze Hongaarse spellen worden in Hongarije gemaakt en we overwegen om in Amerika te gaan produceren voor onze Amerikaanse klanten.

De onderdelen van onze spellen komen ook uit Europa (Nederland, België, Duitsland, Polen, Tsjechië en Groot-Brittannië).

 

Milieu: Grondstoffen

Verantwoord en efficient gebruik van grondstoffen zit in ons DNA. We hebben ruime ervaring met het creëren van 3D ontwerpen waarbij al het beschikbare karton wordt gebruikt. Als er toch nog ruimte op een stansframe over is, gebruiken we die voor gratis extraatjes, zoals sleutelhangers of mini-uitbreidingen.

De meest gebruikte materialen zijn karton en papier. Deze materialen bevatten een hoog percentage gerecycled papier. Nieuwe papiervezels komen uit duurzaam beheerde Europese bossen.

De paperlijm die standaard wordt gebruikt om papier op karton te plakken is beenderlijm. Dit is een restproduct van de vleesindustrie, en is daarom op dit moment een milieuvriendelijke keuze, want we maken nuttig gebruik van een afvalstroom. In onze ideale wereld zal de vleesconsumptie drastisch lager zijn dan nu, daarom gaan we ervan uit dat we in de toekomst op plantaardige lijm zullen overstappen. Maar als we dat nu zouden doen, zou dit alleen maar een extra aanslag op de aarde betekenen.

We steven naar fossiel-vrije spellen. Daarom gebruiken we steeds minder plastic in onze uitgaves. Op dit moment worden de volgende plastics nog toegepast:

  • Een krimpfolie van polyetheen (PE) om de dozen af te sluiten.
  • Kleine “gripseal” zakjes van PE voor het bewaren van kaarten en kleine spelonderdelen, meestal 1 of 2 per spel.
  • De Familie Stapel en Antarctica hebben een draaipijl van polypropeen (PP).

PE en PP zijn de twee plastics die het makkelijkst te recyclen, en het minst schadelijk zijn. Op dit moment lijkt het gebruik van deze plastics de beste keuze. Maar we zijn op zoek naar nieuwe mogelijkheden. Misschien kunnen we straks uit planten gemaakte, biologisch afbreekbare kunststoffen gebruiken. Of vinden we een volledig nieuwe manier om dezelfde functionaliteit te creëren.

Sommige grote uitgevers vervangen hun krimpfolie door 4 kleine plastic stickers. We hopen ook een keer zo’n stap te maken, maar dan het liefst met papieren stickers.

Pionnen, dobbelstenen en voetjes worden gemaakt van Europees hout. De dobbelstenen van esdoorn, speelstukken van beukenhout. Deze onderdelen worden afgewerkt met veilige verf en lak in Duitse, Poolse of Tsjechische fabrieken.

Een deel van de “lichtgele” spellen bevatten nog PE onderdelen. Deze worden vervangen door houten onderdelen zodra ze in onze nieuwe huisstijl verschijnen.

 

Meer informatie over onze doelen vind je in het (Engelstalige) beleidsdocument “Sunny Games and a Sustainable Future

 

Laatste update: december 2020