De 3 redenen waarom je niet anders wil dan coöperatief

Er is voor ons geen andere optie. Samenwerking is Sunny Games. En we denken dat dat niet alleen voor ons zo is. Hier zijn de redenen die wij herkennen waarom samenwerking voor ons zo goed werkt. Passen ze ook bij jou?

Je kan je eigen kracht inzetten om samen beter te worden

Wat is leuker tijdens een spelletje memory? Tegenspelers die hopen dat je een fout maakt of medespelers die hints geven hoe je samen kan winnen? In samenwerkingsspellen kijken we met elkaar naar wat iedereen goed kan. En als we allemaal doen waar we goed in zijn, is het spel leuker en zijn onze winkansen hoger.

Zo werkt het ook bij Sunny Games. We bieden mensen een plek om te doen waar ze goed in zijn en wat ze leuk vinden. Onze demonstrateurs houden zo van de spellen, dat ze vrijwillig naar beurzen komen om de spellen uit te leggen (vandaag staan we op Noorderspel met 8 mensen).

Mensen die niet tegen hun verlies kunnen, spelen vaak wel coöps

Begrijp ons niet verkeerd. Je kan zeker verliezen met samenwerkingsspellen. Maar iedereen heeft een gelijk aandeel in het eindresultaat. Het is veel fijner om samen na te denken over hoe het de volgende keer beter kan of samen heel hard te juichen. Het einde van een competitieg spel leidt vaak tot beleefde, ingehouden bescheidenheid bij de winnaar (als de winnaar zich netjes gedraagt) en het gevoel van minder zijn bij de verliezers.

We merken het ook op avonden waarop we met vrienden spelen. De sfeer slaat echt om als we van coöperatief naar competitief gaan. Het is ook leuk, maar het is anders. En het voelt fijner als we met elkaar ergens voor gaan. Dit is ook iets dat we van veel ouders en kinderen horen. Onze spellen zijn natuurlijk heel geschikt om in gezinnen te spelen en mensen kiezen echt voor Sunny Games vanwege de sfeer die het brengt.

Samen kom je verder

Binnen de regels van een spel kan je natuurlijk maar zo ver komen als het spel toe laat, hoewel sommige spellen natuurlijk verschillende niveau’s hebben (zoals Nisyros, waar je op het godenniveau Zeus voor de grote overwinning kan gaan). Samen kom je verder klinkt als cliché, maar als je de vaardigheden die je leert in samenwerkingsspellen in de rest van je leven kan gebruiken, gebeurt er iets magisch.

Zo kennen we verhalen van kinderen die alleen maar met zichzelf bezig zijn. En nadat ze (op school of met een speltherapeut) een coöperatief spel hebben gespeeld, vragen ze tijdens de lunch ineens aan een ander kind “Wil jij ook hagelslag?”.

Voor Sunny Games betekent samen verder komen wat we coöperatief ondernemen noemen. Parado bijvoorbeeld, had nooit uitgegeven kunnen worden zonder overleg en samenwerking met de Nederlandse Spellenfabriek en Tamara Havik (de illustrator). Om Parado uit te kunnen geven, heeft de Nederlandse Spellenfabriek extra kortingen gegeven en Tamara krijgt commissie per verkocht spel (meestal gebeurt dat niet). En Sunny Games heeft nu spellen verkrijgbaar in zeven landen, dat kan alleen maar omdat mensen met ons samenwerken. Onze vertalingen worden gemaakt door lokale samenwerkingspartners die onze spellen in het buitenland verkopen.

In de gele shirts het team van Sunny Games.

In de gele shirts het team van Sunny Games.

Waarom speel jij samenwerkingsspellen?

Herken je jezelf in bovenstaande motivaties? Speelt er voor jou nog meer mee? En wat leer je in coöperatieve spellen dat je weer toepast daarbuiten? Of wat zie je je kinderen doen tijdens een coöperatief spel, waardoor je positief wordt verrast? Laat het ons weten in een reactie.

We denken dat jouw reactie anderen zal inspireren. Elke persoon die een reactie achterlaat, krijgt van ons daarom de regels van coöperatief verstoppertje van Jim Deacove toegestuurd (Search and Rescue). Dit is het eerste samenwerkingsspel dat hij ooit heeft bedacht. Daarna kwamen talloze bordspellen, waarvan wij er inmiddels 12 in Europa uitgeven.

Is er iemand anders die dit graag zou lezen? Of ken je iemand die echt eens aan samenwerkingsspellen moet beginnen? Deel dan dit blogbericht. Wij en hij/zij, zijn je dan enorm dankbaar.

Let’s Play Together

Steven en Max

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *