Coöperatieve spellen met onze zoon

Coöperatieve spellen doen van alles waar we nog nooit bij hadden nagedacht. Zo werden we benaderd door de moeder uit een gezin met een autistische zoon. Zij gebruiken al jaren spellen van Sunny Games en het helpt met allerlei dingen. Onderstaand bericht is dan ook geschreven door Dingena Biester.

(2009) Ontmoet Iddo

Wij hebben een zoon, die in groep 1 begon te lezen. Hier kwamen wij achter toen hij zijn pas geboren broertje een bibliotheek boekje voorlas.

Wij zijn zelf “spelletjesmensen”. Wij houden veel van ’s avonds even een bordspel spelen.

Toen wij merkten dat onze oudste dus kon lezen, werd daar ook gelijk het spelniveau op aangepast. Leuk, nu konden wij uitdagendere spelletjes gaan spelen 🙂

Echter bleek al gauw dat hij heel slecht tegen zijn verlies kon. Hij MOEST winnen. Als hij niet won, wilde hij uitleggen wanneer en waarom het “fout” was gegaan, of laten zien dat hij de volgende beurt ook gewonnen had. Kreeg hij geen ruimte voor deze uitleg, dan vlogen de spel stukken door de lucht en waren wij als ouders “klaar” met spelletjes spelen. Niet altijd leuk dus……

Stop de Stropers

In het voorjaar van 2009 was Noorderspel (een spellenbeurs) , waar wij met Sunny Games in aanraking kwamen. Hier kochten wij Stop de Stropers, met de handtekening van Jouke Korf (de auteur) op de doos, een mooi verjaardagscadeau voor onze zoon!

Stop de Stropers spelen wij nog steeds en in de afgelopen jaren volgden Everest, Prinses, Parado, ZooMemo en sinds kort ook Nisyros.

Gesigneerd exemplaar van Stop de Stropers

Ons gesigneerde spel!

Wat leren we van coöperatief spelen?

Onze zoon blijkt autistische trekken met een stukje ADHD te hebben. Hierdoor vindt hij het heel moeilijk als alles niet precies volgens de regels, binnen een veilig kader, gaat. Door het spelen van deze spellen, wordt iedereen geforceerd om samen te overleggen. Hierdoor leren wij allemaal om met respect met elkaar om te gaan. Wij hebben gezien dat de emoties, die tijdens de spellen naar voren kunnen komen, ook in “het echte leven” voorkomen.

Onze zoon vind het heel fijn om in de veilige thuisomgeving, met behulp van een spel, te kunnen “oefenen”.

(2016) Het hele gezin speelt mee

Inmiddels zijn zijn zusje(12) en broertje(8) ook verknocht aan deze spelen en komen ze dus allemaal heel regelmatig op tafel. De ene is wat meer van de fantasieverhalen, de ander wat meer van de memory en onze oudste heeft inmiddels genoten van het eerste spelletjes Nisyros. Het blijft voor hem een uitdaging om dit tactische spel niet helemaal naar zijn hand te zetten, omdat er een veelheid van onverwachte gebeurtenissen blijft komen, die hij heel moeilijk vind. Tegelijk geniet hij bij de coöperatieve spelen wel steeds meer van de uitdaging die ze hem geven. Zowel in het spel zelf als bij het overleg dat erbij komt kijken.

En nu ook op school

Iddo in 2009, op zijn 6e verjaardag aan zijn eerste spelletje “stop de stropers”!

Iddo in 2009, op zijn 6e verjaardag aan zijn eerste spelletje “stop de stropers”!

Omdat wij thuis deze spellen spelen, zijn ook leerkrachten op de basisschool enthousiast geraakt van de spellen. Spelen van Sunny Games worden daar ook regelmatig voor educatieve momenten met de kinderen van verschillend niveau gebruikt. Het bijzondere is dat ieder in zijn waarde wordt gelaten bij deze spellen en dat maakt het “spelletje doen” tot een feestje voor iedere deelnemer!

Wow. Dankjewel Dingena en Iddo. We hopen dat er nog lang samenwerkingsspellen bij jullie op tafel liggen.

Waarom speel jij coöperatieve spellen? Laat het ons weten in een reactie. Misschien kunnen we daar in de toekomst ook samen iets mee doen.

Jouke Korf is de zondagmiddag aanwezig op het Spellenspektakel. Hier kan je combinatietickets kopen voor het Spellenspektakel, Nisyros en een mini-uitbreiding die alleen op het Spellenspektakel wordt weggegeven.

 

 

5 reacties op “Coöperatieve spellen met onze zoon”

 1. Linda Meester schreef:

  Mooi blog, dank je wel voor het delen

 2. Ineke Rijsdijk schreef:

  Wat een prachtig verhaal!
  Jullie lopen niet te pronken met het woord “educatief”, maar hier gaat dat zeker op.
  Heel veel succes verder.
  Ineke Rijsdijk

  • Max Hirschel schreef:

   Hoi Ineke,

   Sunny Games is natuurlijk begonnen om het coöperatieve spel in de wereld te brengen. We wisten toen nog helemaal niet dat de spellen ook zo gebruikt konden worden. En voor ons zijn dit natuurlijk ook prachtige verhalen.

 3. Ineke Rijsdijk schreef:

  Prachtig verhaal.
  Dus weer bevestigd: de spellen zijn ook educatief!

 4. Jouke korf schreef:

  Erg leuk om te lezen dat Stop de Stropers zo goed ontvangen wordt!prachtig verhaal. Bedankt daarvoor

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *