Gave voorbeelden van samenwerking in de natuur

Samenwerking zie je overal. En het is één van de basale dingen die we doen in ons leven. Maar niet alleen mensen werken samen. Je ziet het ook in de natuur. We hebben een aantal mooie voorbeelden verzameld.

De clownvis en annemonen

De annemonen waarin de clownvis leeft, bieden de vis bescherming. En de clownvis creëert weer voedingstoffen voor de annemonen.

Bloemen en fruit

Bomen zijn ook heel goed in samenwerking. Om te beginnen met bloemen. Daar komen bijen op af die de nectar uit de bloemen halen om honing te maken. Gelijkertijd verspreiden ze het stuifmeel van bloem naar bloem. En dat gebruikt de boom weer om zichzelf voort te planten.

Dan heb je nog al het fruit dat een boom maakt. Ze maken fruit voor heel veel dieren om te eten. En die dieren poepen dan weer de zaadjes die in de vruchten zitten uit op hele andere plekken. Daar groeien dan weer nieuwe bomen. Zo schijnt het dat olifanten recordhouder zijn in zaadjes ver weg brengen. De eikenboom doet ook nog eens iets heel slims om extra hulp van eekhoorns te krijgen.

Krabben en zeeëgels

In ieder geval is het supercool. Nog even onduidelijk of de zeeëgels ook echt een voordeel hebben. Maar in ieder geval mogen ze gratis met de krab meereizen. De krab krijgt extra bescherming onder dit stekelige beest.

Nooit zelf je tanden poetsen

Welke vogel zou nou ooit hebben gedacht: Hey, die krokodillen, die verstoppen iets heerlijks tussen hun tanden. Het is de krokodillenwachter.

Win-win-win in de natuur

Alle voorbeelden hierboven gaan over win-win. Wij geloven dat echte samenwerking win-win-win is. Oftewel, beide partijen winnen en er is nog een derde positief effect. Ken jij daar voorbeelden van in de natuur? Want dat zouden we echt heel graag weten.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *