Vijf goede voornemens van Sunny Games

2017 wordt een bijzonder jaar voor Sunny Games. Vanaf dit jaar zijn Max en ik compagnons. Ik wil jullie even meenemen in de stappen die we daarin aan het zetten zijn. Daarna delen we onze goede voornemens met jullie.

Zoals jullie weten, draait bij Sunny Games alles om samenwerking. Niet alleen in de spellen die we uitgeven, maar ook in de manier waarop we dingen organiseren en regelen. Omdat Max nu fulltime bij Sunny Games betrokken is, wordt het tijd om duidelijke afspraken te maken over verdeling van winst, risico, en allerlei formaliteiten goed te regelen. Dat lijkt ingewikkeld maar het valt wel mee. Max en ik blijken namelijk vrij goed te zijn in coöperatief onderhandelen. Huh?

Coöperatief onderhandelen – de basis

De gangbare (competitieve) kijk op onderhandelen is, probeer zo veel mogelijk voor jezelf eruit te halen. Doet iedereen dit, dan krijgt uiteindelijk iedereen een eerlijk aandeel. Zou je zeggen. Werkt vaak niet omdat de één ‘handiger’ of gewiekster is dan de ander. Ook is de kans groot dat je uitkomt op een verdeling die te weinig rekening houdt met de buitenwereld: mensen die niet bij de onderhandeling betrokken zijn of bijvoorbeeld de gevolgen voor de natuur. Dit leidt maar al te vaak tot een win-win-verlies of win-verlies-verlies resultaat.

Coöperatief onderhandelen werkt anders. Max en ik gaan van meet af aan uit van win-win-win, dat betekent dat je jezelf, de ander én de rest van de wereld het beste gunt. Van daaruit doen we onze voorstellen. Het grappige is dat Max mij vaak meer gunt dan ik mezelf toedeel en andersom. Dan wordt het heel makkelijk om er ergens tussenin te gaan zitten en daar prima tevreden mee te zijn. Of wat extra’s over te houden voor ‘goede doelen’.

De afgelopen weken kwamen we op deze manier vrij makkelijk tot een toekomstplan voor onze samenwerking. De VOF die we gaan oprichten komt er over 1 tot 3 jaar, maar vanaf nu zijn we voor ons gevoel al compagnons dus verdelen we de winst. Over een jaar bekijken onze inbreng in uren en passen we de verdeling misschien daarop aan. En misschien ook niet. Komen we tegen die tijd wel uit.

Klein voorbeeldje op een ander vlak. Jullie zijn inmiddels gewend dat Max de blogs schrijft. Soms wordt het een gezamenlijk bericht, als een soort weerslag van onze gesprekken. Maar Max neemt altijd het initiatief, en daar ben ik hem heel dankbaar voor. Deze week heeft Max het heel druk met andere dingen, dus bood ik hem aan om ditmaal de blog te schrijven. Ik gun het hem om zijn focus te bewaren voor zijn andere taken.

Voornemen 1: Gun het elkaar

Kern is dus: Gun het elkaar. Dit is de basis voor onze samenwerking en voor ons bedrijf. Van daaruit kunnen we ook naar buiten treden. We doen mee met een spellenbeurs, en gunnen het de organisatie dat zij daar hun brood mee verdienen, tegelijkertijd gunnen we het onszelf dat we een goede plek hebben en plezier hebben, en we gunnen het de bezoekers dat ze een leuke tijd hebben. Daarnaast zijn we bezig om ons bezoek te ‘verduurzamen’. We proberen onze deelname milieuvriendelijker te maken en praten ook met de organisatie om te kijken of dit door hun breder opgepakt kan worden.

Blijven we ons verbinden met het voornemen ‘Gun het elkaar’ dan komen we tot mooie, creatieve vormen. En weten we wat we zeker moeten doen, en soms ook wat we juist niet moeten doen.

Voornemen 2: Eigen koers

Eén van de dingen waar we vorig jaar al achter kwamen, is dat Sunny Games veel dingen anders benadert dan de meeste bedrijven. Daardoor ontstaan mooie, originele vormen. Zoals een ’team-yell’ tijdens het Spellenspektakel. Of een uniek beleid om spellen weg te geven. In 2017 gaan we nog veel meer eigen manieren ontwikkelen om ons werk te organiseren.

Voornemen 3: Kijk naar buiten

Gek genoeg gaan we, om die eigen koers te vinden, de komende maanden juist veel naar andere organisaties kijken. Hoe wordt samenwerking georganiseerd door bijvoorbeeld een voetbalteam (zie ook ons Facebookbericht van deze week) of een coöperatieve bank. We hopen een aantal goede vormen te ontdekken die we over kunnen nemen. Of zelfs nieuwe oplossingen te vinden voor dilemma’s waar deze organisaties tegenaan lopen.

Voornemen 4: Samenwerking uitdragen

Alles wat we uitvinden over samenwerking gaan we in 2017 uitdragen. Verwacht dus veel blogs over wat we zien bij anderen en wat we hiervan leren. Hebben we weer een nieuw puzzelstukje gevonden om onze samenwerking te verbeteren, dan gaan we dit zo opschrijven dat jij er ook wat mee kunt in jouw werk of gezin. En we nemen onze zakenpartners en collega-uitgevers mee op onze ontdekkingstocht.

Voornemen 5: Plezier

Want daar gaat het allemaal om natuurlijk! We zijn spellenuitgever en brengen met onze spellen meer plezier in de wereld. Dit plezier willen we ook uitdragen via onze blogs en andere berichten. En natuurlijk nodigen we jullie weer uit om hierover mee te denken. Wat ga jij in 2017 doen om meer plezier te creëren, en hoe kunnen wij je daarbij helpen?

Zonnige groet,

Steven

2 reacties op “Vijf goede voornemens van Sunny Games”

  1. Peter te Riele schreef:

    Veelbelovende voornemens! Ik doe graag met jullie mee! Ik vind dat er in het onderwijs veel te weinig met coöperatieve spelen wordt gewerkt en geleerd. Daar liggen kansen. Wellicht dat we eens samen wat kunnen uitproberen.

  2. Willem Louissen schreef:

    Mooi geschreven. Ik ben heel benieuwd hoe jullie jaar eruit gaat zien. Inspiratie genoeg!!! Veel succes op jullie reis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *