Max de Kat is 31 jaar oud en ziet er beter uit dan ooit

Het is misschien wel het beste spel dat we hebben. Max de Kat is een elegant, strategisch, coöperatief spel voor kinderen van alle leeftijden. Het blijft fascinerend hoe het kan dat zelfs volwassenen vaak meerdere keren nodig hebben om dit spel onder de knie krijgen. En kinderen blijven het spel leuk vinden.

Max the Tomcat, vernoemd naar de kater van spelauteur Jim Deacove, is in 1986 uitgekomen in Canada. En het is sindsdien een constante bestseller geweest in Canada en Amerika bij bevriende uitgeverij Family Pastimes.

 

Het eerste eigen spel van Sunny Games

Toen Steven Sunny Games begon, importeerde hij Max en nog een dozijn andere spellen uit Canada om in Nederland te verkopen. Na twee jaar werd het mogelijk om drie spellen in een volledig Nederlandse uitvoering te maken. Max de Kat was uiteraard het eerste spel dat we hiervoor uitkozen! Deze eerste eigen uitgave van Max verscheen in 2006, in de karakteristieke langwerpige knalgele doos. Tegelijkertijd lieten we 1000 stuks Zandkastelen en 1000x Ogen van de Jungle maken. Het jaar daarop verschenen Prinses (1500x) en Ruimtereizigers/UFO (1500x), ook nog in de langwerpige dozen. Vanaf 2008 verschenen onze spellen in de bekende lichtgele viertalige editie, met de tweede druk van Max als koploper. Max de Kat is daarna nog drie keer met dubbele oplage naar de drukker gestuurd in 2010, 2012 en 2015. Inmiddels zijn er aan deze kant van de oceaan dus zo’n 10.000 spellen Max verkocht!

Europese vrienden

Sunny Games was jarenlang de enige Europese uitgever van coöperatieve spellen. In de afgelopen jaren zijn een paar andere Europese uitgeverijen met een aparte lijn van coöperatieve spellen gestart, en inmiddels zijn er zelfs een paar kleine uitgevers die zich net als Sunny Games helemaal op coöperatief spel richten! Met hen werken we graag samen. Vorig jaar begon ook de Poolse uitgever Egmont, in overleg met ons, een lijn met coöperatieve kinderspellen. En daarvoor gebruiken ze de spellen van Jim Deacove. Ze hebben de spellen helemaal opnieuw vormgegeven en laten tekenen door Zofia Burkowsky. Met name Max de Kat zag er zo vet uit dat wij die ook moesten hebben. We hebben de tekeningen en houten speelstukken van Egmont overgenomen en zijn aan de slag gegaan met een nieuwe Sunny Games versie, de 6e druk dus alweer!

De afgelopen maanden hebben we enorm hard gewerkt om een nieuwe versie van Max de Kat te laten maken. En het resultaat mag er zijn. Zoals je ziet is er van alles veranderd:

  • De doos is blauw en de voorkant is één grote tekening geworden
  • Het spelbord is driedimensionaal
  • De doos is geheel Nederlands, dus niet langer in 4 talen (voor onze buitenlandse partners maken we aparte edities!)
  • Vier houten speelstukjes voor muis, vogel, eekhoorn en Max
  • Ook de dobbelstenen zijn nu van hout en een stukje groter

Is Max de Kat iets voor jou?

De adviesprijs van de nieuwe Max de Kat is 25 euro. Natuurlijk kun je Max ook bestellen via de speciaalzaak in je eigen woonplaats.

Ken je Max de Kat al jaren? Wat is jouw favoriete moment in het spel? Hoe vaak heb je het gespeeld? Heb je misschien je eigen variant van het spel bedacht? Laat het ons weten in een reactie.

Let’s Play Together!

Max & Steven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *