Nisyros: Een coöperatief worker placement spel

Centraal in ons nieuwe spel staat de vulkaan op het Griekse eilandje Nisyros, in de buurt van Kos. Zoals je in de blog van Peter kunt lezen, is dit een bestaande actieve vulkaan. Gelukkig voor de huidige bewoners kent deze tegenwoordig geen grote uitbarstingen. In het spel gaat-ie natuurlijk juist wel uitbarsten!

Peter (lees zijn verhaal over hoe Nisyros tot stand kwam) heeft een spelsysteem bedacht waarbij de vulkaan in elke spelronde een of meer uitbarstingen heeft, en je weet niet in welke richting ze gaan. Tegen deze uitbarstingen is geen bescherming mogelijk. Je kunt je wel beschermen tegen het vanzelf verder stromen van de lava, daarvoor kun je dammen bouwen. Maar dat kost tijd en grondstoffen. Die tijd kun je ook gebruiken om boten te bouwen waarmee je het eiland kunt verlaten… Want dat zal uiteindelijk moeten.

In elke ronde moet je opnieuw kijken welke acties je je werkers laat uitvoeren. Bijzonder aan het spel zijn de actiedobbelstenen die het effect van je acties kunnen verdubbelen. Deze werp je pas nadat de werkers verdeeld zijn over de verschillende actievelden. De verdubbelingen heb je echt nodig, dus het is handig om je werkers verschillende acties te laten doen, zodat je meer kans hebt om de verdubbelaars in te zetten.

nisyros-voorkantNet als bij de strategiespellen van Jouke Korf probeer je bij Nisyros dus rekening te houden met verschillende toekomstscenarios. Nisyros heeft bovendien 20 verschillende gebeurteniskaarten die je strategie flink in de war kunnen sturen, waardoor je er in een volgende ronde weer heel anders voor kan staan. En dat alles in een coöperatieve setting waarbij je samen probeert om een minimaal aantal bewoners per speler veilig naar Kos te brengen. Door het vaker te spelen leer je samen vooruit te kijken en rekening te houden met allerlei onverwachte wendingen.

Door alle variatie nodigt Nisyros enorm uit tot steeds weer spelen. De spelduur valt mee, waardoor het spel voor veel spelers toegankelijk is. Ook de regels zijn makkelijk te leren. Op het bord staat een duidelijk overzicht van het spelverloop zodat je de spelregels er al snel niet meer bij hoeft te pakken.

Het spel is gericht op volwassenen, daarom staat op de doos 12+, maar uiteraard kunnen jongere kinderen die vaker spellen spelen prima meedoen. We hopen jullie op een van onze evenementen kennis te laten maken met Nisyros! Of ga naar één van de speciaalzaken die onze spellen verkopen.

Denk jij dat Nisyros iets is voor iemand uit je omgeving? Dan zal hij of zij je enorm dankbaar zijn als je deze pagina deelt. En over 2 weken(op 24 september) staan we op Noorderspel om Nisyros te laten zien. Daarvoor hebben we ook nog een speciale actie.

Zonnige groet!

Steven

nisyros-middel2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *