Spiel in vier korte verhalen

Vorige week presenteerde Sunny Games zich op de grootste spellenbeurs ter wereld: Spiel in Essen, Duitsland. Het was echt geweldig. En ik deel graag met je wat we hebben meegemaakt in vier korte verhalen.

 

Coop game authors night

Stel je voor, een groep van ongeveer 30 mensen, zo dicht mogelijk rondom een laptopscherm midden op de beursvloer van Essen. Het is zo goed als stil, want er komt geen geluid van de laptop af. In plaats daarvan, knijpen de mensen hun ogen samen om de ondertitels te kunnen lezen.

Al deze mensen houden zich bezig met coöperatieve spellen

Ze kijken naar Jim Deacove. Hij vertelt over de schoonheid en noodzaak van samenwerking, het opvoeden van kinderen in een competitieve maatschappij en zijn boodschap aan spelauteurs.

Steven introduceert elk onderdeel van de video. Hij is tot tranen geroerd als hij vertelt waar Jim het over gaat hebben. Coöperatieve spelontwerpers, verenigt u.

Daarna is er meer bier en pizza voor deze mensen, die hard aan het werk zijn op de beurs van Essen. We praten over hoe de dag is gegaan, spelontwerp, alphaspelers en de dagen die nog gaan komen. Tot slot maken we een groepsfoto en spelen we een rondje Levende Knoop.

Als jij spelauteur bent en coöperatieve spellen maakt, dan ben je bij deze uitgenodigd voor de bijeenkomst van volgend jaar!

 

De Nisyroshoorn

Ons team is er geen grote fan van. Ze hebben hem al te vaak morgen horen. De hoorn is een symbool uit het spel Nisyros, waarmee je nieuwe werkers op kan roepen om je te helpen. In Essen, is het geluid van de hoorn een teken dat Steven in de buurt is. Waar hij gaat, volgt het geluid.

Het geluid van deze hoorn was in alle hallen van Spiel te horen

Sommige mensen houden van de hoorn, anderen stappen opzij. Af en toe zijn er anderen met instrumenten. En dan ontstaat er een geïmproviseerd concert midden op de beursvloer.

Tijdens het laatste uur van de laatste dag, als Steven de stand van een nieuwe vriend bezoekt – Hij maakt ook coöperatieve spellen – vraagt een jongetje “Ben jij de man met de hoorn?”. “Ja, dat ben ik inderdaad”. In een wip rent Steven heen en weer naar onze stand om de hoorn te halen. Het jongetje mag erop blazen en hij krijgt een verzameling van cadeautjes (Max de kat-, vergrootglas-, eekhoorn en molratsleutelhangers). Spellen kunnen helaas niet mee met het vliegtuig.

Een spel door Matt Leacock

Op woensdag, eigenlijk voordat de beurs begint, komen Matt Leacock en zijn vrouw Donna ons opzoeken. Vorig jaar op het coop square, hebben we zijn spel Mole Rats in Space verkocht (nu te koop in Duitsland onder de naam Space Escape). En toevallig hadden we nog een bordje bij ons “a game by Matt Leacock”.

Als grapje voor Jim hebben we onderstaande foto gemaakt met Matt erop. Zou Jim erom kunnen lachen?

In ieder geval kan Matt er zelf om lachen

Belratti

Twee weken voor de beurs, kregen Steven en ik een e-mail van Michael Loth van Mogel Verlag. Hun nieuwe spel, Belratti, had de Hippodice wedstrijd gewonnen. En hij wilde dat wij het gingen uitgeven in Nederland.

Ik deed wat elke cooperatieve uitgever zou doen en bestelde onmiddellijk 24 spellen van hem. Om op te halen zodra ze in Essen aankwamen. Woensdagavond speelden we het spel met ons hele team en genoten ervan. Dit zouden we graag uitgeven in Nederland, België en misschien Frankrijk en Polen.

Eén van de bijna uitverkochte, originele Belrattispellen

Op zondag, twee uur eerder dan de afgesproken tijd, kwam Michael naar ons toe. Steven, Jouke en ik zaten voorin ons busje te lunchen. We moesten inschikken om te zorgen dat vier volwassen mannen naast elkaar voorin konden zitten. Michael was bijna in tranen en hij kon alleen maar zeggen hoe erg het hem speet. Hun spel had het boven verwachting goed gedaan en sommige echt grote uitgevers waren langsgekomen met heel verleidelijke deals. Ze hadden een partner nodig die de wereldwijde aandacht voor het spel kon handelen, want het groeide boven hun hoofd. Dus helaas, hij kon ons het spel niet meer geven. Dit is dus wat het winnen van zo’n prijs kan doen.

Michael was helemaal verbaasd over onze reactie. Steven, Jouke en ik konden namelijk niet anders dan hem feliciteren. Dat cooperatieve spellen dit soort prijzen winnen, en vervolgens wereldwijde aandacht kunnen krijgen, daar wordt iedereen beter van. Michael kan zich nu richten op zijn volgende project en houdt ons op de hoogte!

Volgende week op Spellenspektakel

Zin om ook onze spellen te komen spelen? We staan volgende week (10 en 11 november) op het Spellenspektakel in Eindhoven, op de stand van Boosterbox.

 

Zo veel samenwerkingsspellen

Veel, heel veel spellenruils hebben we kunnen doen tijdens onze Essenweek. In elke hal waren coöperatieve spellen te vinden.

Een deel van de nieuwe coöperatieve spellen die we hebben verzameld

Er gaat iets veranderen. Ik geloof dat over een paar jaar niemand zijn uitleg van een spel hoeft te beginnen met wat coöperatief betekent. In plaats daarvan, zullen demonstrateurs bij het begin van het spel moeten benadrukken dat dit spel een beetje apart is, want hierbij speel je tegen elkaar.

Wat denk je daarvan? Wat zou het beteken als samenwerking de nieuwe standaard wordt? Zowel in de spellenwereld als daarbuiten. Laat je mening horen 🙂

2 reacties op “Spiel in vier korte verhalen”

 1. Jouke schreef:

  Leuke verhalen en leuk filmpje! Ik voel meteen weer de Essen-vibe 🙂 Wat was het weer genieten!

 2. Jörg Domberger schreef:

  Hi Jouke,

  you’re right.
  The ESSEN – vibe is something very special.
  It is a lot of stress there but right after ESSEN is over I’m missing it.
  And you and the other guys at Sunny Games.

  See you next year
  Jörg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *